Energielabel verplicht bij verkoop woning

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Eigenaren moeten bij verkoop of verhuur van hun woning een (definitief) energielabel laten zien. Dit geldt ook als eigenaren een nieuw huis laten bouwen.

Het energielabel geeft aan of de woning veel of weinig energie verbruikt (de energieprestatie). Woningen met een A-label zijn het energiezuinigst. De minst zuinige woningen krijgen een G-label. Op het energielabel staat ook welke energiebesparende maatregelen in de woning mogelijk zijn. Denk aan dubbel glas plaatsen of isolatie van het dak.

In 2015 hebben alle 5 miljoen huiseigenaren van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen. Dit is een inschatting hoe energiezuinig een woning is.  Dit is berekend op al bekende gegevens van de woning. Denk hierbij aan het type, de oppervlakte en het bouwjaar.

Wilt u als eigenaar uw huis verkopen of verhuren? Dan moet u het voorlopige energielabel omzetten in een definitief energielabel.

Voorheen kreeg u als verkoper een waarschuwing als u geen definitief label kon overleggen bij de verkoop van uw woning. Tegenwoordig wordt er niet meer gewaarschuwd maar krijgt u meteen een boete van € 170,- voor particulieren en € 340,- aan organisaties. 

Zorgt u er dus voor dat u in ieder geval voor de overdracht van uw woning bij de notaris een definitief energielabel heeft geregeld.

Terug naar overzicht