Woningaanbod blijft verder slinken en huizenprijzen worden hoger

Het aanbod op de woningmarkt is sinds vorig jaar gedaald, dat laten cijfers van Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zien. In het laatste kwartaal van 2019 is het aanbod ten opzichte van een jaar daarvoor in Nederland met 18,3 procent gedaald. Het woningaanbod blijft dus slinken.

Nederlandse woningen zijn in het derde kwartaal 2019 ook weer duurder geworden. Voor een huis wordt nu gemiddeld 313.000 euro betaald. Een record, blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM.

Eenverdieners met modaal inkomen kunnen lastig een huis kopen

Vanwege de hogere huizenprijzen en het schaarse aanbod zijn er steeds minder betaalbare woningen te koop voor de grote groep middeninkomens in Nederland. Vooral voor eenverdieners met een modaal inkomen is het lastig om een huis te kopen.

Zij kunnen in Nederland nog maar op weinig plekken terecht voor een koopwoning. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het aandeel woningen tot 150.000 euro sterk is geslonken. Een alleenstaande huizenkoper met een modaal inkomen heeft de keuze uit slechts 6 procent van het woningaanbod in Nederland.

Een huis vinden in de krappe markt

Ben jij van plan om binnenkort een woning te kopen? Een NVM-aankoopmakelaar kan dankzij zijn kennis en overzicht van de markt een coachende rol vervullen en helpen om toch een geschikt huis te vinden in deze krappe markt.

Een van de belangrijkste redenen waarom veel mensen een NVM-aankoopmakelaar inschakelen, is dat deze een groot netwerk van collega's heeft en daardoor een totaaloverzicht van het woningaanbod. Doordat er vooraf al goed doorgenomen is wat de wensen zijn en hoeveel financiële ruimte er is, kan er snel geschakeld worden tussen koper en de aankoopmakelaar.

Daarnaast kent hij de lokale situatie en weet precies wat er bij het kopen van een huis komt kijken. Denk aan bouwkundige aspecten, ontbindende voorwaarden en gemeentelijke bepalingen, waardoor je niet voor onverwachte kosten of verrassingen komt te staan. En uiteraard helpt de aankoopmakelaar je ook met het bepalen en uitbrengen van een goed bod. Kortom: de NVM-aankoopmakelaar ontzorgt bij het verstandig aankopen van een woning.

Terug naar overzicht