Woning verkopen? Antwoord op veelgestelde vragen

De huizenmarkt, het is een veelbesproken actueel onderwerp. Heb je een nieuw huis op het oog en wil je jouw huidige woning verkopen, of twijfel je of het verstandig is om je huis nu te verkopen? Lees dan snel verder en ontdek hoe wij jou hierbij kunnen helpen.

Bij Van Ravens Makelaardij kunnen we ons goed voorstellen dat de overweging om je huis te verkopen veel vragen bij jou oproept. Daarom vind je hieronder antwoorden op veelgestelde vragen en doorlopen we de stappen van het verkoopproces. 
Natuurlijk kun je ook gewoon bij ons langskomen voor een antwoord op al jouw vragen of een afspraak maken voor een vrijblijvende waardebepaling van jouw woning.

Veelgestelde vragen over de verkoop van een woning

Als makelaar krijgen wij natuurlijk regelmatig vragen over woningverkopen. Dit kunnen hele specifieke vragen zijn, maar er is ook een aantal vragen dat we vaak terughoren. Dit zijn vragen als:

 

Is het verstandig om mijn woning nu te verkopen?

Wanneer je twijfelt om je huis te verkopen is het goed om een aantal zaken te overwegen:

  • Huizenmarkt: Is er voldoende vraag naar woningen en zijn de prijzen stabiel of stijgend of zijn ze juist dalend?
  • Persoonlijke omstandigheden: Ook deze spelen een rol bij het maken van de juiste keuze. Neem hierin eventuele toekomstplannen en je financiële situatie mee.
  • Advies van een professional: Een makelaar kan je helpen bij het maken van de juiste keuze. Zo hebben ze veel meer inzicht in de lokale marktomstandigheden en kunnen ze je adviseren over het beste moment om te verkopen.

Kun jij wel wat professioneel advies gebruiken? Neem dan contact met ons op.

 

Wat is mijn huis waard?

Als je jouw huis wilt verkopen dan is het natuurlijk belangrijk om te weten wat de actuele waarde van jouw woning is. Benieuwd naar wat je huis waard is? Maak gebruik van onze gratis waardebepaling. Vul het formulier op de website in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op om de waarde van je huis te berekenen, geheel vrijblijvend.

De waarde van de woning wordt bepaald aan de hand van de staat van de woning, de wijk waarin de woning staat, woonoppervlak en ook de lokale huizenmarkt speelt een rol bij de waardebepaling. Van Ravens Makelaardij beschikt als NVM makelaar over alle informatie om je woning goed op de markt te zetten. Hiervan is de juiste waardebepaling een belangrijk onderdeel.

 

Ik wil mijn huis verkopen, wat nu? 

Voordat je huis daadwerkelijk in de verkoop gaat, moeten er de nodige voorbereidingen getroffen worden. Om je een duidelijk beeld te geven van wat je kunt verwachten, nemen we de stappen van het verkoopproces met je door.

1. Het bepalen van de vraagprijs

Iedereen die zijn huis wil gaan verkopen stelt als eerst de vraag; Wat is mijn huis waard? Je wilt natuurlijk de beste prijs voor je woning. Toch is het bepalen van de vraagprijs niet zo zwart-wit. Om je huis zo goed mogelijk op de markt te zetten is een juiste vraagprijs erg belangrijk. Een te hoge vraagprijs kan ervoor zorgen dat je (te) weinig potentiële kopers trekt en/of de verkooptijd wordt langer. Anderzijds kan een te lage vraagprijs ten koste gaan van de opbrengst, maar dit hoeft niet. Hoe zorg je er dan voor dat jouw vraagprijs precies de juiste is? Een makelaar heeft een duidelijk beeld van de huizenmarkt en kan hierin de juiste overwegingen maken. Laat je daarom adviseren door een makelaar. Op voorhand al een inschatting kunnen maken? Maak gebruik van onze gratis waardebepaling.

Naast het bepalen van de juiste vraagprijs kan de makelaar jou ook helpen met het invullen van de vragenlijst zodat je voldoet aan de zogeheten informatieplicht. Wanneer je je huis gaat verkopen ben je namelijk verplicht om alle informatie te verstrekken die voor een koper belangrijk kan zijn. Denk hierbij aan eventuele (zichtbare en onzichtbare) gebreken. Daarnaast moeten alle woningen een energielabel hebben. Dit label geeft informatie over de energieprestatie van de woning en moet aanwezig zijn voordat de woning in de verkoop gaat.

2. Je huis onder de aandacht brengen

Naast een ‘te koop bord’ kun je op nog veel meer manieren je huis onder de aandacht brengen van potentiële kopers. De meest bekende en efficiëntste manier is door je woning op Funda te plaatsen. Deze site heeft het grootste woningaanbod. Niet voor niets dus dat mensen die op zoek zijn naar een woning funda.nl gebruiken. Kies je ervoor om je woning te verkopen met behulp van een NVM makelaar, dan wordt jouw woning opgenomen in de NVM-database. Hierdoor worden alle NVM makelaars op de hoogte gebracht van het feit dat je woning te koop staat. Hierdoor kan je woning gematcht worden aan hun klanten waarvan de woonwensen aansluiten bij jouw woning. Daarnaast kan een makelaar zijn social media platformen gebruiken om de woning extra onder de aandacht te brengen. Bij Van Ravens Makelaardij doen we dat allemaal voor jou. 

3. Maak je woning verkoopklaar

Een goede voorbereiding is het halve werk. De volgende tips helpen je bij het verkoopklaar maken van je woning:

  1. Repareer eventuele gebreken aan de woning. Denk hierbij aan een likje verf, het plaatsen van dat ene plintje, het opvullen van schroefgaten of het opnieuw afkitten van naden.
  2. Ruim je woning op. Door je woning slim in te richten oogt hij vaak al ruimer. Haal wat spullen weg en breng ze tijdelijk naar een opslag. Daarnaast is het ook aan te raden om persoonlijke spullen alvast weg te halen. Zo raken potentiële kopers niet afgeleid en voelt de woning aan als een neutrale plek.
  3. Maak schoon. Een fris en schoon huis is aantrekkelijker. Geef je keuken, badkamer en toilet een grondige schoonmaakbeurt en zorg dat deze ruimtes schimmelvrij zijn. Daarnaast verspreid je makkelijk een aangename geur met behulp van een huisparfum.
  4. Laat plattegronden maken. Staat de woning al leeg of heeft de woning andere uitdagingen? Overweeg om een plattegrond te laten maken waarbij de mogelijkheden zichtbaar worden. Dit maakt het voor een potentiële koper makkelijker om te zien welke mogelijkheden de woning biedt. Vaak delen kijkers hun woning in op basis van de plattegronden, bijvoorbeeld of een kast of groot bed wel past.

4. Bezichtigingen

Zodra de eerste potentiële kopers zich melden is het tijd om bezichtigingen in te plannen. De makelaar kan deze zorg uit handen nemen. Zo kan de makelaar dagen en tijden met je afstemmen en vervolgens de bezichtigingen op zich nemen. Zo hoef je niet thuis te zijn tijdens de bezichtigingen. Als je zelf er niet bij bent zal een potentiële koper zich sneller “thuis” voelen omdat ze zich minder bekeken voelen.

5. Onderhandelen

Je kunt het biedingsproces op verschillende manieren vormgeven. Ook hierin kan een makelaar je van de nodige adviezen voorzien. De mogelijke methodes voor het bieden zijn: Één-op-één onderhandelingen, gesloten inschrijving en online bieden. Wil je weten wat elk type bieding inhoudt? Van Ravens Makelaardij vertelt je er graag meer over.

6. Sluiten van de koopovereenkomst

Jullie zijn het eens geworden over de prijs, opleverdatum en de voorwaarden. De gemaakte afspraken worden vastgelegd in een koopovereenkomst. Deze wordt opgesteld door de verkoopmakelaar. Nadat de koopovereenkomst getekend is, gaat de wettelijke bedenktijd van 3 dagen in. Binnen deze bedenktijd kan de koper, zonder opgaaf van reden, de koop ontbinden. Wanneer de 3 dagen voorbij zijn, is de koop definitief.

7. De overdracht

De ondertekende koopovereenkomst en alle relevante stukken gaan samen met een kopie van jouw identiteitsbewijs naar de notaris. Zodra de notaris de koopovereenkomst heeft ontvangen, stelt hij een datum en een tijdstip vast voor het ondertekenen van de akte van levering. Nadat de akte van levering is ondertekend en deze is ingeschreven in het Kadaster, ben je officieel geen eigenaar meer van de woning. De verkoop is afgerond.

Wil je meer weten over het verkopen van je woning bij Van Ravens Makelaardij? Vul het formulier in of neem direct contact op via 0181-487120

 

Wat kost de verkoop van een huis?

De kosten van het verkopen van een huis variëren, maar kunnen onder andere bestaan uit:

  • Makelaarskosten: Dit is meestal een percentage van de verkoopprijs.
  • Overdrachtsbelasting: Dit is 2% van de verkoopprijs en wordt betaald door de koper.
  • Notariskosten: Voor het opstellen van de leveringsakte.

Het verkopen van een huis is een belangrijke stap en het vereist zorgvuldige planning en overweging. Van Ravens Makelaardij kan je binnen dit proces ondersteunen als verkoop makelaar. Met de juiste voorbereiding en begeleiding kan het proces soepel verlopen en kun je je huis snel verkopen tegen de beste prijs condities.

Bij Van Ravens Makelaardij werken makelaars die mensen helpen. Benieuwd naar de ervaringen van andere verkopers? Bekijk onze beoordelingen.

Terug naar overzicht